2013(e)ko abenduaren 12(a), osteguna

ELIKADURAREN PIRAMIDEA

Elikaduraren piramidearen kontzeptua 1992an agertu zen, eta bost alimentu taldeen artean dauden alde kuantitatibo eta kualitatiboak azaltzen zituen: ogia, zerealak eta pasta; barazkiak; frutak; esnea, yogurta eta gazta; haragia, oilaskoa, arraina, legumbreak, arrautzak, fritu lehorrak, grasak, olioak eta gozokiak.

Elikaduraren piramidea flexibilitatea eta aniztasunean oinarritzen da (ez dio garrantzi gehiago ematen talde bati edo besteri eta bakoitzaren bizimoduari ajustatzen da). Oso praktikoa da, eta gainera, forma grafikoan irakasten da. Alimentu talde guztiak agertzen dira elikaduraren piramidean, dieta osasuntzu eta ekilibratua lortzeko. Inportantea da esatea talde baten elikadurak ez dituztela beste taldekoak errenplazatzen.


Hona hemen agertuko dira astero eta egunero gomendatuta dauden elikadura piramideak. Gida kualitatibo hoberena da eta bertan agertzen da nola zerealak, tuberkuloak, barazkiak, frutak eta legunbreak (karbohidratoak) eta esnea piramidearen oinarria direla.


Asteko piramidea:


Eguneroko piramidea: 


MEDITERRANEAR DIETA

Dieta ekilibratu baten adibiderik hoberena da.


  • Gehien jaten dena: Zerealak (ogia, patata, arroza, pasta), legunbreak (garbantzuak, judia sikuak, dilistak), arraina, fruta, barazkiak eta fruitu lehorrak.
  • Grasa iturriak: oliba olioa.
  • Animali haragia eta grasa gutxi.
  • Ardo gutxi janari orduetan (bakarrik 18 urte baino gehiagokoak)
  • Elikadura osasuntzu batzuk, adibidez, ajo.
ASKO JATEAREN ARAZOAK

 Herrialde garatuetan, oinarrizko arazoa ez da ekonomia, kontrakoa baizik, asko jaten dela. Adibiderik argieank hurrengoak dira:
  • Kaloria gehiegi --> obesitatea
  •  Gatz eta grasa gehiegi --> hipertentsio arteriala eta gaixotasun kardiobaskularrak.
  •  Animali proteinak eta grasak --> kolon eta bularreko minbiziak.
  • Azukrea --> karies.




iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina